Mobiliseer hulpbronnen...
door menselijke behoeften centraal te stellen. Door dromen op tafel te krijgen, door regelruimte te bieden, door gezamenlijke waarden te onderzoeken en door te accepteren dat de huidige problemen alleen zijn op te lossen door anders te gaan handelen.
Aanpak
In de Zingevingskunst 2-daagse gaan we samen aan de slag met praktische werkvormen. Werkvormen waarmee je direct aan de slag gaat in de vorm van een praktijkopdracht. Verder doen we ervaringsoefeningen die je op een andere manier naar je praktijk laten kijken en leer je gesprekstechnieken die zelforganisatie bevorderen. Je doet met al het geleerde al tijdens de training ervaring op. Zo is je rugzak optimaal gevuld om in je eigen praktijk aan de slag te gaan om meer verschil te maken.
Duur, doelgroep en investering
Duur
2 opeenvolgende dagen
Doelgroep
Leidinggevenden, coaches, facilitators, scrum masters, product owners en HR-professionals
Investering
€ 1350,-
Onderwerpen
In de Teamvliegkunst 2-daagse training leer je menselijke behoeften zien hulpbronnen om effectiever te worden. We kijken kritisch naar de kloof tussen wat we allemaal willen en wat we samen in de organisatie doen. We kijken naar de waarde van de klager. En we buigen brandjes blussen om naar proactief verbeteren. Onderwerpen die aan de orde komen zijn:
- Bevlogen naar teamresultaat
(Vitaal vakmanschap stimuleren door het bieden van hulpbronnen, JD-R Model, Broaden-Build Effect en Groeimindset) - De schizofrene organisatie
(Zelfonderzoek op basis van het Agile Manifesto) - De waarde van de klager
(Bezoeker, klager, klant en de Wondervraag, een praktische kijk op positief coachen) - Het waarom van zelforganisatie
(Een managementsimulatie) - De brandbluscultuur
(Systeemdenken als basis voor zelfonderzoek in organisaties, naar het boek The Fifth Discipline van Peter Senge) - Van A naar Beter
(Organisatiescan, gebaseerd op het Rightshiftingmodel van Bob Marshall)
Gedurende de training ga je aan de slag met werkvormen en ervaringsoefeningen, die je meteen met jouw team in praktijk kunt brengen. Daarnaast wissel je je kennis en ervaring uit met deelnemers van andere organisaties in diverse intervisievormen.
Naast de diverse werkvormen besteden we tijdens de training aandacht aan de volgende onderwerpen:
- Het virtueel faciliteren en coachen van teams;
- Het effect van positieve coaching op teamleren;
- Het Lean en Agile gedachtegoed achter teamleren;
- Het vergroten van eigenaarschap en medewerkersparticipatie;
- Oefenen met praktische werkvormen rond continu verbeteren en teamleren;
- Het faciliteren van een verbeterproces waarbij teamleden in de lead zijn.
Resultaat
Wat de 2-daagse training Zingevingskunst je oplevert:
- Je hebt een rugzak vol met praktische werkvormen die teamleren bevorderen;
- Je hebt ervaring met het individueel coachen van teamleden richting meer zelforganiserend samenwerken;
- Je hebt een theoretische basis, aan de hand waarvan je mensen meeneemt in je aanpak.
Boek
De werkvormen in de training Zingevingskunst zijn terug te vinden in ons boek “Praktisch op weg naar Teamresultaat”. Alle werkvormen uit dit boek stimuleren teamleren, met als doel om daarmee met meer plezier tot betere teamresultaten te komen. Ze dragen bij aan een groeimindset en stimuleren hiermee een continu proces van experimenteren, leren en verbeteren. Daarmee lever je als team een continue bijdrage aan groeiende klantwaarde.

Voor het op gang brengen en houden van een continu verbeterproces op team- en organisatieniveau, hanteren we een eenvoudig 5-stappenplan. Ook dit stappenplan staat beschreven in ons boek “Praktisch op weg naar Teamresultaat”. Met dit stappenplan nemen teams structureel tijd voor verbeteren. Dit stimuleert eigenaarschap bij de teams, wat cruciaal is voor teamsucces. Je ontvangt dit boek bij de training.
Certificering
De 2-daagse training Zingevingskunst is onderdeel van diverse certificeringstrajecten van Stichting Organisatie 4.0. Deze certificeringen registreren wij bij de LVSC (Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching).

Het aantal toegewezen Permanente Educatie (PE) punten van de LVSC staat bij de reeds geregistreerde leergangen vermeld.