Waarom moeilijk doen als het samen kan? - Loesje

30 september en 1 oktober, 28 en 29 oktober en 9 en 10 december 2021

Leergang Connective Teamcoach, stap in op 30-09-2021

Op deze pagina
Happy young students showing unity as a team

Teamwerk

Teamwerk gedijt als medewerkers zich uitgedaagd en ondersteund voelen om het beste uit zichzelf en hun teamgenoten te halen. Als ze regelmatig tijd nemen om samen te kijken hoe we het de komende periode nog beter kunnen doen dan de huidige. Als medewerkers de ruimte voelen en nemen om te experimenteren. Als leidinggevende, coach of scrum master is het jouw taak om hiervoor de juiste omgeving te creëren.

Coachen

Het coachen van teams is een vak. Als jij de rol van leidinggevende, coach of scrum master vervult dan weet je dat als geen ander. Het is een vak waarbij voortdurend experimenteren, leren en verbeteren standaard onderdeel is van je werk. Dat is ook wat dit vak zo leuk en afwisselend maakt. Steeds weer vind je een volgende uitdaging op je pad waar je creatief je tanden aan kunt scherpen.

Coach talking to young soccer team before the match
Cheerful happy woman to paraglyde experience

Ervaren

De Leergang Verbindend Teamwerk helpt jou aan een goed gevulde rugzak om de rol van leidinggevende, coach of scrum master nog effectiever te pakken. In verbinding met de andere deelnemers ervaar je methoden en modellen om anders naar je organisatie te kijken. Je oefent met werkvormen en positieve coachingstechnieken om je team in zijn kracht te zetten. Daarnaast wissel je ervaringen uit en help je elkaar als deelnemers met het vinden van oplossingen voor hindernissen waar je in dit werk tegenaan loopt.

Stimuleer zelforganisatie en teamleren...

met als doel om daarmee met meer plezier tot betere teamresultaten te komen. Je leert een groeimindset creëren en hiermee een continu proces van experimenteren, leren en verbeteren op gang krijgen en houden. Daarmee lever je als team een continue bijdrage aan groeiende klantwaarde. Je oefent vaardigheden en hulpmiddelen om leren en ontwikkelen uit een team zelf te laten komen, waarmee je team flexibeler inspeelt op een veranderende omgeving. We gebruiken hierbij hulpmiddelen en practices uit het Agile, Scrum en Lean gedachtegoed met een basishouding vanuit de positieve psychologie. Gedurende de training ga je aan de slag met werkvormen en ervaringsoefeningen, die je meteen met jouw team in praktijk kunt brengen. Daarnaast wissel je je kennis en ervaring uit met deelnemers van andere organisaties in diverse intervisievormen .

Duur, doelgroep en investering

Duur

3 blokken van 2 dagen met een maand tussenruimte

Doelgroep

Leidinggevenden, coaches en scrum masters

Investering

€ 3995,- inclusief Professional Teamcoach certificeringstraject (en indien live, per blok een overnachting, twee keer lunch en een keer avondeten)

Aanpak

In 3 blokken van 2 dagen gaan we samen aan de slag met praktische werkvormen. Het eerste blok starten we met het achterliggende gedachtegoed van teamleren, gevolgd door de eerste werkvormen waarmee je direct in je eigen team aan de slag gaat in de vorm van een praktijkopdracht. Elke volgend blok start met een stuk samenvatting en intervisie, gevolgd door nieuwe theorie rond teamleren, aanvullende praktische werkvormen, ervaringsoefeningen en gesprekstechnieken. Je doet met al het geleerde al tijdens de training ervaring op.

Onderwerpen

De Leergang Verbindend Teamwerk bestaat uit 3 blokken van 2 dagen. Elk blok staat in het kader van een bepaald thema waarmee we de modellen en werkvormen van dat blok in een logisch kader plaatsen.

Blok 1: Teamvliegkunst – Hoe eet je een olifant

In dit blok leer je processen zien. Processen in teamontwikkeling, processen in de motivatie van teamleden, processen in het voorspelbaar maken van werk en processen die teamleren bevorderen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere:

 • Oplossingsgerichte coaching en schaalwandelen
  (volgens het boek Coachen 3.0, deel 2 van Sergio van der Pluim)
 • Inschatten en prioriteren met WSJF (Weighted Shortest Job First)
  (prioriteringsmethode uit Scaled Agile Framework)
 • Zeven niveau’s van delegeren met Delegation Poker
  (volgens het boek Management 3.0 van Jurgen Appelo)
 • Teamontwikkeling en verbeteren van teamwork
  (volgens Tuckman en het boek De 5 frustraties van teamwork van Patrick Lencioni)

Blok 2: Meekrijgkunst – Draag zorg voor ieders behoeften

In dit blok leer je “niet omgaan met weerstand”. Je leert typen mensen herkennen en effectiever samenwerken. Je ervaart intervisievormen en elkaar effectiever adviseren. En je ontdekt hoe je mensen meekrijgt in verandering. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere:

 • De ambivalentiewip en motiverende gespreksvoering
  (volgens het boek Coachen 3.0, deel 1 van Sergio van der Pluim)
 • DISC persoonlijkheidsstijlen en feedback geven
  (volgens boek Hoogvliegers van Rosenberg en Silvert)
 • Veranderen volgens het model van de olifant en zijn berijder
  (volgens het boek Switch! van Chip en Dan Heath)
 • Competentieontwikkeling en T-shaping

Blok 3: Zingevingskunst – Bevlogenheid als motor

In dit blok leer je het bereiken van resultaat door bevlogenheid. Je ervaart het waarom van zelforganisatie en teamleren zo’n belangrijke basis vormen voor gezonde, succesvolle organisaties. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere:

 • Ken je coachees, van bezoeker en klager naar klant
 • Lean, Agile en de organisatiescan
  (o.a. gebaseerd op het Rightshifting model van Bob Marshall)
 • Het Broaden Build Effect over het belang van positieve ervaringen
 • Visievorming met de Disney aanpak
 • Je organisatie doorzien met Systeemdenken
  (volgens het boek De vijfde discipline van Peter Senge)
 • Het Job Demands-Resource model en de Bevlogenheidsthermometer

Overkoepelende onderwerpen:

 • Het (virtueel) faciliteren en coachen van teams;
 • Het effect van positieve coaching op de teamontwikkeling;
 • Het Lean en Agile gedachtegoed;
 • Het vergroten van eigenaarschap en medewerkersparticipatie;
 • Oefenen met praktische werkvormen rond continu verbeteren en teamleren;
 • Het faciliteren van teamontwikkeling, waarbij teamleden in de lead zijn.

Resultaat

Wat deze training je oplevert:

 • Je hebt ervaring opgedaan met een praktisch 5-stappenplan voor het coachen van teams;
 • Je hebt je rugzak gevuld met praktische werkvormen die teamontwikkeling bevorderen;
 • Je hebt geoefend met het individueel coachen van teamleden richting meer zelforganiserend, in teamverband oplossen van problemen;
 • Je hebt een theoretische basis, waarmee je richting geeft aan teamontwikkeling.
 

De Leergang Verbindend Teamwerk sluit je af met het Professional Teamcoach certificeringstraject van Stichting Organisatie 4.0. Na een succesvolle afronding ontvang je 12 Permanente Educatie (PE) punten van de LVSC (Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching).

Boek

Bij de leergang Connective Teamcoach ontvang je het boek Praktisch op weg naar Teamresultaat. Hierin hebben we de behandelde theorie en de gehanteerde werkvormen uit de trainingen overzichtelijk samengebracht.

Met het boek Praktisch op weg naar Teamresultaat haal je meer uit de samenwerking in jouw team(s). Je neemt virtueel je team(s) net zo zeker mee in nieuwe initiatieven als live. Je maakt het moderne “op je handen zitten” echt effectief. Je krijgt meer lol in je werk, betere resultaten en daardoor meer waardering voor je werk. Je maakt het verschil in jouw organisatie.

De auteurs delen in dit boek hun passie voor het creëren van een omgeving waarin talenten van mensen in teamverband tot bloei komen. De sleutel tot succes ligt steeds in antwoorden die uit het team zelf komen. Dit is de kern van teamleren. Met het praktische 5-stappenplan en de 20 werkvormen uit dit boek, zet je jouw team in beweging. Teams nemen structureel tijd voor verbeteren. Dit stimuleert eigenaarschap bij de teams, wat cruciaal is voor teamsucces. Het team wordt zelfredzamer en gaat de hindernissen die het van succes afhouden, actiever te lijf.

Alle werkvormen uit dit boek stimuleren teamleren, waarmee je met meer plezier tot betere teamresultaten komt. Ze dragen bij aan een groeimindset en stimuleren hiermee een continu proces van experimenteren, leren en verbeteren. Daarmee lever je als team een continue bijdrage aan groeiende klantwaarde.

Meer informatie vind je in de boekbeschrijving.

Certificering

Connective Teamcoach is slechts één van de leergangen van Stichting Organiosatie 4.0

Hier vind je een overzicht van alle leergangen van Stichting Organisatie 4.0. Elke leergang sluit je af met een certificeringstraject. In het theoriedeel laat je zien dat je de behandelde theorie beheerst en de samenhang daarin doorziet. In het practitionerdeel pas je het geleerde in de praktijk toe en toon je de bereikte effecten en jouw vakmatige ontwikkeling daarin.

Onze leergangen registreren wij bij de LVSC (Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching). Het aantal toegewezen Permanente Educatie (PE) punten van de LVSC staat bij de reeds geregistreerde leergangen vermeld.

Sfeerbeeld van deze leergang

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ook interessant voor jou:

Mensen in teamverband tot bloei laten komen, dat is het doel van Organisatie 4.0. Hiertoe begeleiden wij managers, coaches en facilitators in het creëren van omstandigheden die teamleren bevorderen en daarmee de voorwaarde scheppen voor een lerende organisatie.

Schrijf je in

Stichting Organisatie 4.0

IJsvogelstraat 39
1431VR Aalsmeer

info@organisatie40.nl

Linda: +31 6 40 76 20 79
Remi-Armand: +31 6 53 19 11 58

reCAPTCHA bescherming actief, zie Google’s Privacy Policy en Terms of Service.

Bij Organisatie 4.0 houden we niet van SPAM!

Bijna alle websites gebruiken cookies. Wij zijn hierop geen uitzondering. Dankzij cookies kunnen wij onze website verbeteren, weten wat vaak en minder vaak bekeken wordt en kunnen wij jou voorzien van gepersonaliseerde informatie. En eerlijk is eerlijk: we gebruiken cookies ook voor marketingdoeleinden. Kortom, we gebruiken cookies voor al het gangbare, behalve voor het sturen van SPAM.

Wij gebruiken Cookies voor alles behalve SPAM
Hiermee ga je akkoord door op deze site blijven.

Voordat je gaat..

puffin bird - symbol of Iceland

Blijf op de hoogte

Nooit te vaak, altijd relevant.